Big SALE and discounts up to 50% OFF. Don' miss it! CLICK TO SALE

Domov si prvič pripeljala pasjega mladička in tako prvič postala pasja lastnica. V tem norem svetu pa te iz vseh strani obdajajo ''pomembne'' informacije in postaneš res zmedena kaj vse potrebuješ in česa ne. No naj te pomirim, zate sem pripravila vse informacije na enem mestu.

Dokumentacija

Si mladička kupila pri odgovornem vzreditelju? Potem ti je on prihranil, kar nekaj dela. Tako si od njega dobila že čipiranega mladička ter potni list v katerem so zavedena cepljenja, ki so bila že opravljena. Ob nakupu pri vzreditelju pa sta podpisala tudi kupoprodajno pogodbo ali obrazec o spremembi lastništva psa z vsemi potrebnimi podatki o psu (št. čipa mladička, št. potnega lista in št. čipa pasje mame) in podatki o prodajalcu ter vašimi podatki (ime, priimek, naslov, telefonska številka ter emšo številka). Obrazec o spremembi lastništva najdeš na spletni strani VURSa. Ti pa moraš nato v sedmih dneh na podlagi te pogodbe oziroma obrazca urediti spremembo lastništva v katerikoli veterinarski ambulanti. Tak postopek velja tudi, če si posvojila odraslega psa.

Ob nakupu nisi dobila nobenih dokumentov? Potem se čimprej oglasi pri veterinarju, ki bo pasjega mladička čipiral, izdal potni list in ga vpisal v Centralni register psov. Naj te opozorim, da boš pri tem potrebovala številko čipa pasje mame!

Zaščita proti parazitom

Prvo zdravilo proti notranjem zajedavcem se mladičkom da že pri štirih tednih starosti. Drugič se jih razglisti, ko se opravi prvo cepljenje ptori kužnim boleznim. Kasneje pa je priporočljivo, da kuža dobiva tabletko proti notranjim zajedavcem na tri do štiri mesece. Če slučajno v kužkovem iztrebku opaziš gliste ali odrivke trakulj, ki so kot neka riževa zrna pa moraš kužku še bolj redno dajati tableto proti notranjim zajedavcem.

Zaščito proti zunanjim zajedavcem prvič kužku lahko daš po 6 oziroma 8 tednu starosti. Na tržišču obstaja res veliko proizvodov, priporočam pa ti najbolj naravno zaščito. Prispevek o naravni zaščiti proti zunanjim zajedavcem si lahko prebereš tukaj. Delovanje vseh protiparazitnih sredstev je zelo različno. Najdaljše delovanje pa imajo ponavadi ovratnice.

Za tvojega kužka pa je zelo nevarna tudi srčna glista. Le ta v telo kužka pride s pikom okuženega tigrastega komarja, ki e nahaja predvsem ob morju in v prekmurju. Proti nastanku srčne gliste lahko pri veterinarju kupiš tableto.

Cepljenje

Pasjega mladička se prvič cepi pri 6-8 tednu s kombiniranim cepivom proti kužnim boleznim (leptospira, kužni kašelj, pasja kuga, parvoviroza, kužni hepatitis). Če si vzela mladička pri vzreditelju je to cepljenje opravil že preden je prišel v nov dom. Po prvi dozi cepiva proti kužnim boleznim pa čez 3-4 tedne sledi še druga in tretja pri starosti 14-16 tednov. Če je znano, da je bila mladičkova mama redno cepljena proti kužnim boleznim, mladiček potrebuje le dva odmerka cepiva, v nasprotnem primeru pa tri.

Cepljenje proti steklini se prvič opravi pri mladičku staremu od 12 do 16 tednov. Po tem cepljenju mora biti kuža za steklino redno cepljen še 2x, torej da bo skupno 3 leta zaporedoma dobil to cepivo. Če boš redno opravljala to cepljenje bo po treh letih lahko sledil dve letni premor. Naj te opozorim, da je cepljenje proti steklini obvezno na podlagi Pravilnika o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline (Uradni list RS, št. 139/06). Torej, če kužka ne boš cepila proti steklini lahko dobiš kazen.

Pri cepljenjih bodi res pozorna, da se držiš datumov, saj se le na tak način lahko zagotovi, da je cepivo res učinkovito.

Stelirizacija / kastracija

Kirurška posega stelirizacije oziroma kastracije se opravi pri kužkih pri katerih ne nameravamo imeti mladičkov. Kužki, ki so kastrirani oziroma stelirizirani so bolj varni pred spolno prenosljivimi boleznimi. S tem posegom pa se zmanjša tudi tveganje za razvoj hormonsko vrst rakavih obolenj, kot sta tumorji na seskih in hiperplazija prostate. Naj poudarim še to, da so sterilizirane in kastrirane živali so manj moteče za okolico, manj je nemirnosti pri samicah, samci pa se bolj zadržujejo v okolici doma.

Mnenja koliko naj bo kuža star za poseg stelirizacije ali kastracije se zelo razlikujejo. Najbolje je, da o tem povprašaš tvojega izbranega veterinarja.

Upam, da sem ti odgovorila na kakšno tvoje vprašanje in zmanjšala ''zmedenost'' med poplavo informacij. Če te zanima karkoli pa sem ti vedno na voljo in ti z veseljem odgovorim na vprašanja. Napišeš mi jih lahko na info@lovingpaw.si.

By LovingPaw

Share:

Just added to your wishlist:
My Wishlist
You've just added this product to the cart:
Go to cart page