Big SALE and discounts up to 50% OFF. Don' miss it! CLICK TO SALE

Shih Tzu je priljubljena pasma zaradi svoje prijazne narave in ljubkega videza. Vendar pa dolga dlaka te pasme zahteva redno nego, da ostane čista, mehka in brez vozlov. V tem članku bomo predstavili nekaj ključnih nasvetov, kako doma negovati svojega Shih Tzuja in ohraniti njegov čudovit videz ter dobro počutje.

Redno česanje in razčesavanje dlake

Shih Tzuji imajo dolgo, gosto dlako, ki se lahko hitro zavozla, če ni pravilno negovana. Zato je priporočljivo, da svojega psa krtačite **vsaj trikrat na teden**, še bolje pa vsak dan. Uporabite mehko krtačo ali glavnik, ki je primeren za dolgodlake pse. Pri česanju bodite nežni, da ne poškodujete dlake ali kože psa. Posebno pozornost namenite območjem, kjer se dlaka najbolj vozla, kot so trebuh, za ušesi in okoli tačk.

Kopanje

Shih Tzuje je priporočljivo kopati enkrat na tri do štiri tedne, vendar je to odvisno od aktivnosti in splošne čistoče psa. Uporabite blag šampon (primeren za kužke), ki je namenjen za dolgodlake pse ali občutljivo kožo. Pazite, da šampon temeljito sperete, saj lahko ostanki povzročijo draženje kože. Po kopanju psa dobro osušite z brisačo in sušilcem za lase, da preprečite nastanek vozlov v vlažni dlaki.

Striženje dlake

Čeprav nekateri lastniki Shih Tzujev radi pustijo dolge dlake, je lahko praktično postriči dlako, zlasti okoli oči, ušes in tačk. Dlake okoli oči lahko povzročijo draženje ali okužbe, zato jih je treba redno krajšati. Če nimate izkušenj s striženjem, je priporočljivo obiskati profesionalnega pasjega frizerja, ki bo poskrbel, da bo dlaka vašega psa pravilno urejena.

Nega ušes

Shih Tzuji imajo povešena ušesa, kar pomeni, da so bolj nagnjeni k ušesnim okužbam. Redno pregledujte ušesa in jih očistite z blagimi čistilnimi sredstvi, namenjenimi za nego pasjih ušes. Če opazite neprijeten vonj, rdečico ali prekomerno izločanje, se posvetujte z veterinarjem.

Nega oči

Shih Tzuji imajo velike, izrazite oči, ki so občutljive in nagnjene k draženju ali solzenju. Vsak dan obrišite predel okoli oči z mehko, vlažno krpo ali robčkom, da odstranite umazanijo ali izcedek. To bo pomagalo preprečiti draženje in morebitne okužbe.

Striženje krempljev

Psa je treba redno preverjati glede dolžine krempljev. Če kremplji postanejo predolgi, lahko povzročijo nelagodje in težave pri hoji. Kremplje strižite vsaj enkrat mesečno, pri tem pa bodite previdni, da ne porežete pregloboko, saj lahko poškodujete živo tkivo in povzročite krvavitev.

Zobna higiena

Shih Tzuji so nagnjeni k težavam z zobmi, zato je priporočljivo, da psu vsak dan čistite zobe z zobno ščetko in pasto, ki je namenjena psom. To bo pomagalo preprečiti zobne obloge, slab zadah in bolezni dlesni.

Redni obiski pri frizerju

Čeprav lahko večino nege opravite doma, je priporočljivo, da Shih Tzuja vsaj enkrat na dva do tri mesece odpeljete k profesionalnemu pasjemu frizerju. Frizer bo poskrbel za temeljito nego dlake, kopanje, striženje in druge potrebne postopke, ki jih je morda težje opraviti doma.

Nega Shih Tzuja je lahko izziv, vendar z redno in pravilno nego vaš pes ne bo le videti čudovito, ampak se bo tudi dobro počutil. Z nekaj potrpežljivosti, ustreznimi pripomočki in rednimi obiski pri frizerju bo vaš Shih Tzu vedno v najboljši formi! Ne pozabite, da je dobra nega ključnega pomena za zdravje in srečo vašega ljubljenčka.

By LovingPaw

Share:

Just added to your wishlist:
My Wishlist
You've just added this product to the cart:
Go to cart page