Big SALE and discounts up to 50% OFF. Don' miss it! CLICK TO SALE

Glavna akterka našega bloga se trenutno spopada s precej neprijetnim problemom. Veterinar je skoraj prepričan, da gre za alergijo na en vir beljakovin in zato sem se podala v raziskovanje te teme. Seveda pa bom svoje izkušnje delila z vami in morda še komu pomagala.


Vse skupaj se je začelo že pred dvema mesecema, ampak ker se mucke skozi praskajo in ližejo nisem šla za tem, dokler praskanje ni postalo pre-pogosto. Njena srbečica se giblje okoli vratu, zato je bil prvi sum, da gre za težave z ušesi. A pregled tega ni pokazal. Dolgotrajno praskanje je lahko nevarno, ker si muca spraska dlako, rani kožo in ta je podvržena raznim vnetjem, ker se mucka še naprej praska, pod njenimi nohti pa se nahaja marsikaj. Zato je nujno potrebno ukrepati preden pride do tako hude faze alergije.

Kako se izraža alergija na hrano?

Alergija na hrano se kot rečeno najpogosteje pojavi v obliki srbenja kožuščka. Opazimo jo tako, da se mucka pogosteje praska. Lahko se pojavi na katerem koli delu telesa oziroma različnih delih hkrati. Rešitev tega problema je enostavna, a hkrati komplicirana. Najprej je potrebno ugotoviti katera hrana povzroča težave. Da alergen zapusti telo je potrebno 4 do 6 tednov. Najlažji način je, da v tem času mucko hranite s hipo-alergenimi briketi in/ali samo eno vrsto beljakovin (na primer samo govedino). Po nekaj tednih bi moralo praskanje ponehati (razen v primeru, da je mačka alergična ravno na to meso s katerim ste jo v tem času hranili). Morda je ravno zaradi tega mačko bolje hraniti z eno vrsto morske hrane, saj so veliko manj alergene.

 

Za Bibo sem se odločila, da jo hranim z Vet Life hipo-alergenimi briketi in tuno.

[trx_infobox style="regular" closeable="no" icon="icon-info"][/trx_infobox]

Po posvetu z veterinarjem sem se odločila, da jo hranim z Vet Life hipo-alergenimi briketi in tuno. Zakaj tuno? Ker je Biba neizmerno izbirčna in neješča, tuna pa je njena najljubša jed in menim, da je to edini način, da prebrodimo skozi teh 4-6 tednov. Nato bova začeli s postopnim dodajanjem po enega vira beljakovin na enkrat in spremljali počutje, obnašanje-praskanje.

Druga možnost je tudi krvna preiskava, ki je v tem primeru zelo draga in po besedah veterinarja tudi nezanesljiva. Medtem ko je v primeru alergij na druge dejavnike (pršice, trave, cvetni prah) 100% zanesljiva.

Zanimiv podatek se mi je zdel tudi ta, da se večina alergij pri mačkah izrazi med drugim in četrtim letom starosti. V to skupinico spada tudi Biba. Vendar optimizem ostaja. Verjamem, da bova ugotovili katera vrsta mesa povzroča probleme in bo potem vse super. Res si je ne želim prikrajšati za pestro in slastno prehrano a trenutno ne gre drugače.

Iz srca prosim, da tudi vi držite tačke za našo Bibo in da bom v novem letu lahko poročala o izboljšanju!

Vesele praznike, Deborah in Biba ❤️

By LovingPaw

Share:

Just added to your wishlist:
My Wishlist
You've just added this product to the cart:
Go to cart page