Big SALE and discounts up to 50% OFF. Don' miss it! CLICK TO SALE

To je vprašanje, ki ga redno prejmemam … Vse izhaja iz ene preproste razlage … 

Prvo vprašanje, ki si ga morda postavljate, je "kaj je narobe s predelano hrano za pse in zakaj to ni najboljša prehrana za mojega psa?" 

Če želite odgovoriti na to vprašanje, je morda koristno raziskati novejšo zgodovino predelane hrane za pse. 

Verjetno ste že naleteli na izraz "zdrav kot pes mesarja". To je pogosto uporabljena fraza za opis živali z optimalnim zdravjem. Beseda sama izhaja iz dejstva, da so pred časom pse hranili iz mesnic, ne iz supermarketa. Bilo je dobro znano dejstvo, da bi bil pes, hranjen z mesarskimi ostanki, zelo srečen (in dobro nahranjen) pes. 

Poglejmo malce v zgodovino …

Pred uvedbo komercialne hrane za hišne ljubljenčke so psi jedli ostanke mize, ki so jih ulovili s svojimi človeškimi spremljevalci. Konzervirane pasje hrane ali briketov ni bilo. Zdaj vemo, da predelana prehrana, kot je hrana iz mikrovalovne pečice ali McDonald's-a ni zdrava za ljudi, zakaj bi bila torej predelana pasja hrana dobra za naše pse?

Prvo udobje …

Kot družba na splošno smo se navadili jesti priročno hrano in na žalost smo to "udobje" prenesli na naše pasje spremljevalce. V lokalni trgovini za male živali je veliko lažje kupiti vrečko briket, ki bo trajala en mesec, še posebej, če nam povedo, da to vključuje vse hranilne snovi za potrebe našega psa, namesto da bi morali skrbeti za prehranske potrebe našega psa pri vsakem obroku. 

Vse to se odraža na zdravju …

Vendar pa so zdravstvena vprašanja, ki jih pred leti nismo slišali, danes zaskrbljujoče pogosta pri naših pasjih spremljevalcih; od debelosti do intolerance na hrano, zobnih obolenj in raka. Na žalost se to povečuje, odkar je predelana hrana za hišne živali postala norma. Eden od glavnih razlogov, da je predelana hrana za hišne ljubljenčke neučinkovita. Predelana hrana za hišne ljubljenčke je nenaravna in zagotovo ni vrsta hrane, ki bi jo vaš pes jedel v naravi.

Takšna predelana (briketirana hrana) je kuhana dolgo in pri visokih temperaturah. Dolgo kuhanje hrane pa poškoduje nekatere dragocene „žive“ encime, ki jih najdemo v surovem mesu in zelenjavi. To so encimi, ki jih mora vaš pes pravilno prebaviti. Združite to z dejstvom, da je predelana hrana polna konzervansov in dodatkov, pa boste dobili jasnejšo sliko, zakaj predelana hrana za pse verjetno ni najboljša izbira krme za ohranjanje optimalnega zdravja vašega psa. 

Ni presenetljivo, da smo mnogi od nas menili, da so briketi najboljša hrana za naše pse. Priznajmo si; briket je priročen, enostaven za shranjevanje in relativno poceni. Poleg tega naši psi jedo in zdi se, da uživajo. 

Mnogi od nas so bili tudi prepričani, da so znanstveno in strokovno razvite "blagovne znamke" hrane za hišne živali dobre za našega psa, ker so nam to povedali proizvajalci, ki oglašujejo. Vendar ta živila pogosto vsebujejo izdelke, kot so riž, pšenica in koruza.

To nas pripelje do zelo pomembnega dejavnika. Psi niso ljudje; imajo drugačno anatomsko zgradbo in zato niso namenjeni prehranjevanju žit. Pika.

Večina suhe komercialne hrane za hišne živali je vsaj 50% žit, ker so ogljikovi hidrati potrebni za to, da se drži hrana skupaj. 

Pes ne potrebuje in zagotovo ne more pravilno prebaviti količine nenaravnih ogljikovih hidratov, ki jih najdemo v takšni krmi.

To pripomore k razlagi, zakaj imajo psi na komercialni prehrani veliko večje blato od tistih, ki se prehranjujejo s surovo prehrano. To je prva stvar, ki jo ljudje opazijo, ko preidejo na surovo; manjše, manj smrdeče blato, zaradi visoke prebavljivosti naravne hrane. 

Pes, ki se hrani z briketi, lahko traja 12 ur, da prebavi to hrano, medtem, ko se pri naravni prehrani s surovo hrano hrana prebavi v približno 6 urah. Lep primer lahko vidiš spodaj v videu ... Več o tem lahko prebereš v članku PREPROST TEST.

Takšna suha živila imajo lahko tudi relativno nizek odstotek kakovostnih sestavin in zagotovo ne razmerje med mesnimi beljakovinami, ki jih običajno najdemo v dobri prehrani s surovo hrano. Tu se lahko pojavijo zdravstvene težave. Ni mogoče zanikati, da se v sodobnem času naravna prehrana psa vse bolj nadomešča z visoko predelano hrano za hišne živali, ki vsebuje visoko vsebnost žitnih proizvodov (v nasprotju z mesom, drobovino, kostmi in zelenjavo). 

Tako smo navajeni, da svojim psom zagotovimo hrano iz pločevinke ali zavitka, ki so jih zagotovili komercialni proizvajalci hrane za hišne živali, ki so uporabili pametna tržna orodja, da smo pozabili, od kod so naši psi prvotno prišli in kako so se razvili. 

Še to …

Ta slaba prehrana v kombinaciji z neustreznimi količinami vadbe (ali sploh nič) vodi do resnih zdravstvenih težav za naše pasje prijatelje. Dandanes se psi soočajo s številnimi težavami, ki se zdijo povezane z njihovo sodobno predelano prehrano, na žalost pa se ta stanja povečujejo. Pojavnost debelosti, raka, zobnih težav in alergij priča o tem. 

Še bolj zaskrbljujoče je, da je v zadnjem času prišlo do odpoklica izdelkov v zvezi z nekaterimi živili in priboljški za hišne živali predvsem zaradi ravni toksičnosti in drugih škodljivih sestavin.

Dejstvo je …

Svoje družinske člane ne bi hranili s hrano, za katero sumimo, da bi lahko povzročila zdravstvene težave, zato mora za naše pse veljati enak odnos. 

Mi smo njihovi skrbniki …

Kot njihovi skrbniki, se naši psi zanašajo na nas, da jim zagotovimo ljubezen, gibanje in pravilno prehrano ter prehrano vrst. 

Pri Loving Paw verjamemo, da so predelana živila glavni vzrok številnih trajnih zdravstvenih težav, ki jih vidimo danes. Na srečo je veliko teh pogojev mogoče hitro rešiti s prehodom na visoko kakovostno prehrano hrano za pse. Menimo, da je ustrezna prehrana za psa tista, ki je sestavljena iz skupin hrane, podobnih tistim, ki jih jedo pasji predniki - to so volk, dingo, kojot. Tu pride v poštev surova hrana za pse. 

Ključ do ohranjanja optimalnega zdravja vašega psa je, da njegovemu psu dajete hrano, ki je bila prvotno zasnovana naravno za njihovo prebavo.

Od tega z Loving Paw ne odstopam in verjamem, da lahko kosmatinčkom zagotovim le najboljše - ker si to zaslužijo 100%. Se strinjaš? 

By LovingPaw

Share:

Just added to your wishlist:
My Wishlist
You've just added this product to the cart:
Go to cart page