Big SALE and discounts up to 50% OFF. Don' miss it! CLICK TO SALE

Kuža laja ... no tako pač je. Gre za eno izmed njegovih naravnih in prirojenih vedenj. Lajež je bil nekoč izjemno cenjena vedenjska značilnost psov, danes pa temu ni tako. Dandanes je lahko pogost lajež marsikje problem.

Zavedati se moramo, da so nekatere pasme bolj, nekatere manj nagnjene k temu, da lajajo. V večini primerov za laježem obstaja nek razlog, ki ga ima kuža. Pa si poglejmo, kaj so najbolj pogosti razlogi, da pes laja ...

Lajanje zaradi strahu:

Pogostokrat se zgodi, da je tudi kužke strah. V določenih okoliščinah se pač ne počutijo prijetno, zato jim njihov obrambni mehanizem veleva, da lajajo. Nevarnost že od nekdaj odganjajo z lajanjem.

Izsiljevanje:

Se sliši nemogoče? No je! Živahni psi si želijo veliko pozornosti in kaj hitro se naučijo, da v kolikor lajajo, dobijo našo pozornost.

Varovanje:

Psi varujejo svoj teritorij in ko v hišo vstopi tujec ali pa pozvoni zvonec, bodo kaj hitro glasno z laježem opozorili, da so oni tam doma.

Ločitvena tesnoba:

Psi so navajeni sobivanja in lahko se zgodi, da lajajo zaradi ločitvene tesnobe. S tem sporočajo, da so osamljeni in se slabo počutijo.

Z vzgojo pričnite z mladičkom, da kasneje ne boste imeli veliko težav. Seveda pa celotno zgojo prilagodite pasmi, njegovi preteklosti v kolikor ste ga posvojili ali kupili starejšega ...

Tako ... sedaj ste spoznali najbolj pogoste razloge za lajež. Ko prepoznate razloge, se lažje lotite in najdete primerno rešitev. Poznamo nekaj tehnik, s katerimi dokaj enostavno odpravimo težavo prepogostega lajanja. Pa si poglejmo ...

Ignoriranje:

Gre sicer za izjemno nadležno in naporno tehniko, ampak je tukaj potrebna doslednost. Pes namreč vsak vaš odziv razume kot nagrado.

Preusmerite pozornost:

Manjši psi pogosto lajajo zato, ker se bojijo večjih kužkov in svoje pomanjkanje velikosti nadomestijo z laježem. Poskusite preusmeriti njegovo pozornost v trenutku, ko bo zagledal večjega psa. Ponudite mu okusen priboljšek. Tako bo njegovo srečanje v prihodnje z velikim kužkom prijetna izkušnja in ne grožnja.

Odstranite motiv lajanja:

Pri izjemno teritorialnih psih je potrebno odstraniti motiv in s tem vnemo po varovanju teritorija. Enostavno mu onemogočimo pogled na mimoidoče.

Uboganje ukaza 'tiho':

V kolikor želite vašega kužka odvaditi nadležnega lajanja je pomembno, da ga najprej naučite lajanje na ukaz. Takrat, ko dosežemo, da zalaja na ukaz, potem pojdite na ukaz 'tiho'. Se sliši malce čudno? No, ampak deluje ...

Seveda je potrebno prilagoditi način vzgoje vsaki pasmi posebej in ne pozabite - poznavanje pasje psihologije je pri vzgoji izjemno pomembna. Vse deluje na logičnemu razmišljanju. Nič ni težko, ampak potrebna je vztrajnost, ki se vam bo slej kot prej poplačala.

En lep pasji pozdravček in veliko 'tihih' trenutkov 😀

By LovingPaw

Share:

Just added to your wishlist:
My Wishlist
You've just added this product to the cart:
Go to cart page