Big SALE and discounts up to 50% OFF. Don' miss it! CLICK TO SALE
Dandanes veliko poslušamo o tako imenovani uravnoteženi prehrani. To pa ne velja zgolj za ljudi, ampak tudi za živali. Na področju uravnotežene prehrane za psa najdete veliko različnih nasvetov, ampak, kako je to v praksi? Kaj pravijo strokovnjaki na področju pasjega prehranjevanja? Kaj pravijo veterinarji? Tukaj smo lahko lastniki velikokrat v dilemi. Da bi vam vsaj malce olajšali iskanje primerne hrane za vašega psa, vam ponujamo nekaj nasvetov kako najti tisto pravo  ...

Narava je prava izbira

Izbira prave prehrane za vašega kužka nikakor ni enostavna. Pri sami izbiri moramo paziti na veliko stvari. Kljub vsemu je potrebno poudariti, da naj bodo prioritetno na seznamu sestavine. Slednje so vsekakor ključnega pomena. Zavedati se moramo, da je pomembno tudi, kako vaš kuža sprejema hrano, kakšne aktivnosti ima skozi dan in pa seveda, če ima kakšne zdravstvene težave. Izbira same pasje hrane nikakor ni mačji kašelj, saj se je potrebno zavedati, da mu lahko s pravilno prehrano bistveno podaljšate življenje, omilite morebitne obstoječe težave in preprečite marsikatero bolezen.

Vse pa se začne pri sami osnovi: že sama IZGRADNJA ANATOMIJE in FIZIOLOGIJE psa je narejena tako, da je za psa najbolj primerna naravna hrana. Če smo še bolj natančni, je za naše kužke najbolj primerna tako imenovana surova hrana. Mogoče vas bo sam izraz prestrašil, ampak zagotavljamo, da je vse prej kot strašljivo. Kvalitetna hrana je sestavljena iz naravnih in surovih sestavin in je plod dolgoletnega vloženega znanja veterinarskih specialistov. Narava sama ponuja psom tisto, kar potrebujejo.

Da pa ne bomo vse skupaj govorili zgolj o teoriji in nasplošno, si poglejmo nekaj konkretnih odgovorov na najbolj pogosta vprašanja, ki se pojavljajo v iskanju prave hrane za vašega kužka.

Zakaj surova hrana?

Večina lastnikov takoj pomisli na brikete ali konzervirano hrano. Tako imenovano procesirano hrano, ki pa žal zaradi celotne predelave izgubi mnogo hranilnih vrednosti in ni primerna za naše ljubljence. Zavedati se moramo, da je PH pasjega želodca občutno nižji, kar pomeni, da z lahkoto prebavijo surovo meso in kosti.

Domači psi spadajo med nespecializirane mesojede. Iz anatomskega in fiziološkega vidika v povezavi s prehrano je za njih značilno naslednje:
  •  SPECIFIČNO ZOBOVJE: zobje so dolgi dolgi in špičasti - zato so grabilci za lovljenje in trganje hrane. Hkrati pa so močni, ostri ličniki in kočniki namenjeni drobljenju in mletju hrane.
  • GIBANJE ČELJUST: kuža ima samo vertikalno gibanje čeljusti. Kar pomeni, da njegova čeljust ni ustvarjena za mletje rastlinske hrane.
  • VELIK ŽELODEC: zaradi tega je sposoben procesirati večje kose hrane. Hkrati ima nizek PH in kot smo že omenili, zlahka prebavijo kosti in surovo meso.
  • KRATKA PREBAVILA in HITRA PREBAVA: surova prehrana se prebavlja od 4-5h (meso in kosti) - briketirana pa od 10-12, kar pomeni, da je težje prebavljiva in obremenjuje črevesje.
  • ODSOTNOST ENCIMA AMILAZE: ta encim je nujno pomemben za razgradnjo škroba. Psi tega encima nimajo. Zato se škrob v znatno manjših koncentracijah izloča v nižjih delih prebavnega trakta (trebušna slinavka, črevesje).
  • ČRPANJE HRANILNIH SNOVI:  hranilne snovi le iz hrane živalskega izvora - ogljikovih hidratov zato ne potrebujejo.
Proizvajalci surove hrane prisegajo na zdravo in naravno prehranjevanje psov, ki pa se je žal zaradi komercializacije in procesne predelave tekom vseh teh let opustila. Na srečo vseh nas lastnikov psov, se vrača kvalitetna surova hrana na trg pasjega prehranjevanja. To pomeni, da se lastniki vse bolj zavedamo, kako pomembne so zdrave sestavine in uravnoteženo prehranjevanje. O tem smo pisali že v prejšnjem članku, ki vam ga svetujemo, da si ga preberete.

Kako kuža črpa hranilne vrednosti?

Pomembno je, da hrana zadosti potrebam vašega psa. Zelo pomembno je vedeti, da nimajo vsi psi enakih potreb. Pes namreč skozi različne življenjske stopnje potrebuje različno hrano. Mladiček potrebuje drugačno hranilno vrednost kot naprimer starejši kuža.

Zelo pomembno hranilno vrednost dajo same beljakovine, ki so nujne za izgradnjo mišičevja in ohranitev zdravega telesa. Psi so znani po tem, da odlično črpajo hranilne snovi le iz hrane živalskega izvora. Iz tega izhaja dejstvo, da ogljikovih hidratov NE POTREBUJEJO. Zakaj? Ker v celoti črpajo energijo iz maščob in beljakovin.

Surova hrana za psa

Kateri so pomembni podatki na embalaži?

Pred samo odločitvijo, katero hrano boste ponudili vašemu psu, je dobro prebrati celotno embalažo, ki vam pove vse o samih sestavinah. Pri tem je pomembno:
1. Ime produkta
2. Neto teža produkta
3. Ime in naslov proizvajalca
4. Garancijska izjava o varnosti
5. SESTAVINE – glavna stvar pri izbiri!
6. Za koga je hrana primerna – pes, mačka, mladiček, odrasel, starejši kuža
7. Izjava o hranljivih vrednostih
8. Navodila za hranjenje
Vse to so podatki, ki vas vsekakor morajo zanimati, preden se dejansko odločite, kaj boste ponudili vašemu kosmatincu.

Lahko sami kuhamo hrano?

Seveda lahko! Kot smo že omenili, je za psa najboljša surova in sveže pripravljena hrana. Ampak pozor – mora bit v pravem razmerju hranilnih snovi, ki jih vaš kuža potrebuje. V kolikor sami pripravljate hrano, boste pri tem zagotovo prihranili – cenovno. Nikakor pa ne časovno. Poleg vsega njegova prehrana zahteva različne sestavine – meso, naravna olja, sadje in zelenjavo ter vitamine in minerale. V kolikor imate čas vse to sami pripravljati, je seveda to za vašega kužka idealno.

Je cena pomembna?

Velikokrat imamo v glavi to, da je draga hrana tudi kvalitetna hrana. Temu nikakor ni tako! Draga hrana ni nujno najbolj kvalitetna. Pri izbiri hrane naj vam cena ne bo glavni faktor, če imate vašega kužka vsaj malce radi. Pozornost polagajte na sestavine, ki pa naj bodo v celoti naravne.

Surovo je najbolj primerno!

Če se še vedno odločate kaj ponuditi, imejte v mislih to, da je surovo tisto, ki je najbolj primerno za vašega psa. Zavedati se je potrebno, da narava da vse tisto, kar telo psa potrebuje. Nenazadnje so psi veja zveri, ki se mora čim bolj naravno prehranjevati v zameno za zdravo in dolgo življenje.

Surova ali predelana hrana?
 No, mislim, da je tukaj odgovor že sam po sebi znan: surova. Predelana hrana namreč izgubi hranilne vrednosti, ki jih vaš kuža nujno potrebuje. Le surova hrana lahko nudi v polni vrednosti vse tisto, kar potrebuje za zdravo življenje brez zdravstvenih težav.

Kaj vam svetujemo in na kaj mi prisegamo? Surovo hrano – iz lastnih izkušenj, ki pa žal niso ravno prijetne

Žal so me prejšnje izkušnje s pasjo hrano in zdravjem izučile, da pri hrani ne prisegam na kompromise in se zavedam, da je le naravno tisto najboljše, kar lahko mojemu kužku ponudim. Moj kuža Kai (lansko leto je žal zaradi zdravstvenih težav odšel med pasje zvezdice) je imel zelo veliko težav z alergijami, kar me je prisililo, da sem morala pričeti zelo paziti na to, kaj poje. Izkušnje so me pripeljale do surovega in naravnega prehranjevanja. Zato vam lahko iz izkušenj povem, da na podlagi vsega doživetega z mojim Kai-jem, pri Tangotu nikakor ne pristajam na kompromise prehranjevanja. Sestavine so tiste, ki so najbolj pomembne.

Ker zaradi vsakodnevnih obveznosti enostavno nimam časa za domače pripravljanje hrane, najbolj zaupam Kivo, BARF BUFFET in Wolf's Menu in , ki za mojega kosmatinčka nudi idealno in okusno hrano. Poleg vsega so obroki iz linije Wolf's Menu pripravljeni tako, da jo samo odmerim, odtalim in že lahko uživa v slastnem obroku.

Zatorej, izbira prave pasje hrane nikakor ni tako težavna, kot se zdi na prvi pogled. Pomembno je, da poslušate potrebe vašega kužka in sami pri sebi razčistite, kako ga želite prehranjevati. Mi vam polagamo na srce – le naravno je primerno za naše kosmatince. Nič drugega ...

Pa dober tek!
By LovingPaw

Share:

Just added to your wishlist:
My Wishlist
You've just added this product to the cart:
Go to cart page